30 Eki 2011

Kapitalizm ve sosyal sorumluluk!

,
Pardon, neden para kazanma olgusunu elinin kiri gibi yapan yani paraya para demeyen şirketler, her hangi bir yardım konusunda (bahsi geçen yardımın konusu her ne olursa olsun) cep telefonlarınızdan “bilmem ne yazıp gönderin 5 tl bağışta bulunun” şeklinde sözde kampanyalar yapıyorlar?

Bu durum yardım elimize ihtiyaç duyan kişileri “kullanmak” anlamına gelmiyor mu?

Eğer bir şirket gerçekten yardım etmek istiyorsa en azından bir hafta, kazandığı ciroyu mağdur kişilere hibe edebilir. (Ki ancak birkaç firma bunu gerçekleştiriyor) Ancak bahsi geçen şirket bunun haricinde bir hareket yapıyorsa düpedüz vahşi kapitalizme hizmet ediyordur! Çünkü tahmin edebileceğiniz üzere vahşi kapitalizm, canlı cansız kimseyi tanımaz sadece ve sadece kendi cebini doldurmanın yollarını arar.

Ancak insanlık yardım etmek isterse doğal bir süreç olarak, kendi kullanmadıkları yahut alıp göndermek istediği yardımları kendi sorumlulukları olarak görüp ihtiyacı olan yerlere\yere gönderir. Dolayısıyla, hiçbir şirket, tüketiciden toplamış olduğu paraları yardıma ihtiyacı olanlara göndermediği yetmiyormiyormuş gibi; birde yardım için ayrıca para toplayıp: ”Bakın biz yardım ediyoruz yardıma ihtiyacı olanlara” demek gibi bir lükse sahip değildir.

Ancak, bunlara rağmen derse düpedüz “yalan” söylemiş olur. Ki zaten bunu sürekli yapıyorlar.

Bu sebeple, o şirketlere kelimenin tam anlamıyla “Siz ahlaksızsınız!” demek çok doğru bir tespit olur.

Ancak tam anlamıyla bu tanımlamayı hak etmeleri için başka sebeplerde mevcut elbette: “Mesela, zaten onların aç gözlülüğü yüzünden resmen köle durumuna düşen insanların mağdur durumlarında dahi bu vahşi şirketler tarafından bir reklam aracı olarak görmeleri durumu gibi.”

Bu durumlara şaşırmamak gerek aslında çünkü, sosyal sorumluluk projeleri, vahşi kapitalizme hizmet eden şirketler, bahsi geçen kapitalizmden canı yanan kişilerin, isyan etmesini önlemek amacıyla, daha doğrusu bir “havucun” gerekli olmasıyla, ortaya çıkmıştır.. Malum isyan edenler, bu şirketlerin bizzat aç bıraktığı kendi “tüketicileridir”. Dolayısıyla her hangi bir isyanda şirketlerin ceplerinde ki paralarda fazlaca azalma olacaktır.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı Hiçbir sosyal sorumluluk projesi Hiçbir şekilhde samimi değildir!

Aksine yalancıdır!

Bu durumu engellemek için ise: Başlangıçta bahsettiğim gibi, sistem gereği zaten yeterince para kazandırdığımız şirketlerin yardım kampanyalarını samimi bulmayarak bu kampanyalara katılımamak ve bu şirketlerin, kendi başlarına karşılıksız yardım göndermeleri için baskı oluşturmak; sistem çarkının “ters” işlemesi için yeterli olacaktır.

VOLKAN KAHYALAR

0 yorum to “Kapitalizm ve sosyal sorumluluk!”

 

1 Fikir Ver ! Görüş, Yorum, Anlayış farkı... Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates