2 Tem 2010

Terör ve Diyarbakırın Aslanoğlu köyü

,
Diyarbakır...

Bir hafta boyunca Diyarbakır'ın Bismil ilçesinin Aslanoğlu köyünde TGB ile okul onarım çalışmasındaydım. Buraya gidinceye kadar bazı kanıtsadığım düşünceler vardı. Ancak bunların büyük çoğunluğu buraya gidince yıkıldı. 

Aslında buradan ayrılınca, çok gezen mi bilir? Yoksa çok okuyan mı? Polemiğine çok gezenin bildiğine karar kıldım. Gerçi bu, her gittiğim haber nitelikli yerlerde (tekel direnişi, çingene açılımı gibi) oluyordu. Ancak burada durum bu alıştığım durumdan fazlasıyla farklı oldu. 


Buraya gelince basının sadece şu anda gündeminde olan ama aslında ülkemizin her zaman gündeminde olan terör olaylarının neden arttığını, PKK 'nın neden büyüdüğünün, bunların büyümesini engellemek için ne yapılması gerektiğini cevaplarını buldum. 

PKK'nın büyüme sebebi ağalık sistemidir! 

PKK'nın büyümesinin sebebi, devetine kızan kişilerin ona katılmasıdır. 

Peki bu neden oluyor? 

Amerikanın seçmiş olduğu hükümetler, doğuda ve güneydoğuda iktidara gelmeki için aşiret ağalarıyla anlaşıyor. Daha sonra bu aşiretlerden aldığı oy potansiyelini kaybetmemek için bir daha bu aşiretlere karışmıyor. 

Aşiretler ise bunu fırsat bilip ezmiş olduğu, toprağına el koyduğu köylüyü köle gibi kullanıyor. Yani resmen ''EMPARYALİZME HİZMET EDİYOR'' 

Ancak bu aşiret sistemine baş kaldıran Aslanoğlu Köyü gibi köylerin zarar görmesi için ağalar ellerinden geleni yapıyor.Bu zarar vermelerde gerek silahlı mücadele gerekse hastalara zarar verme gibi aşağılık tüm işlevleri yerine getiriyorlar. 

İşte bu aradaki sistemde devletine güvenmek isteyen halk bu durumu devletine şikayet etmek istiyor. Devlet ise ezilmiş olan halkın yanında olacağına önceden oy pazarlığı yapmış olduğu ağaları tutunca bu haksızlığa dayanamayan halk bir umut olarak terörü (PKK'yı) seçiyor. 

Ki emin olun kim olursa olsun böyle yapar. İstediği kadar ''yok öyle şey yapmam'' desin. 

Ama Aslanoğlu köyü askerlerin onlara yapmış olduğu haksızlık ve zulme rağmen askerlerini seviyorlar. Onlar her şeye rağmen devletimize güveniyorlar. Güvenmek istiyorlar. Onlar terörün, ağalık düzeninin sona ermesi ile biteceğini adları kadar iyi biliyorlar! 

Hatta bana kalırsa buna en iyi örnek ağanın yaktırmış olduğu anız yangınını birlikte söndürürken '' Yaşasın Cumhuriyet, yıkılsın ağalık! '' sözüyle anlıyabiliyoruz. 

Doğru, onlar her zaman silah taşıyorlar. Ama bunu sadece savunma amacıyla yapıyorlar. Ki bu durumu en iyi '' silahtan nefret ediyoruz. Sadece ağanın adamlarına karşı olabilecek şeylerlerde kullanmak için taşıyoruz.'' Demelerinden anlıyorum.  

Bunun yanında bu köy 8 şehit vermiş. Ancak buna rağmen yılmıyor, davalarından vaz geçmiyorlar. 

"PKK' ya bir tane bile insanımız gitmedi gitmezde! " diyorlar kararlılıkla. 

Anız yangını bu köyde en az haftada iki kere ağanın adamları tarafından yapılıyor. Ama muhtar Mehmet ağbey kararlılıkla "yenilmeyecez, direneceğiz ve kazanacağız.Eğer onun yaktıklarını durmadan söndürmezsek ağa kazanır. O zaman bu toprakları kaybederiz." Diyor...

Bu resmen emparyalizme baş koymadır! 

Terör, toprak reformu ile biter! 

Terör, iş istihdamı ile biter! 

Törör, eğitim ile biter! 

Biliyorum bu sözleri çok kitaplardan okudunuz. Ama görünce daha farklı oluyor. 

Ne gibi mi? 

Mesela,buraya gidince şunları görüyorsunuz: Bu köy kürt köyü olmasına rağmen bizler "kürt türküyüz! Sizler farklı şehirlerden geldiniz. Ama hepimiz bizim kardeşimizsiniz!" demeleri ve bunun yanında köyün büyük dedesinin bir türk eşi var. "Bakın gördünüz mü biz ayrım yapmıyoruz" der gibi... Aslında bu durumlar terör olaylarının çözümüne bir cevaptır. 
 
Mesela, eğitimin önemini çok iyi biliyorlar. Köylerine okul yapılmasına sonuna kadar destek veriyorlar. 

Mesela, misafir olarak her kim olursa olsun o istediği kadar bu köyde misafir kalabilir. "Başım gözüm üstüne" diyorlar. 

Bana kalırsa terörün büyümesine engellemek için "Aslanoğlu" köyünde sadece 1 hafta vakit geçirmek bile yeterli.

... 

VOLKAN KAHYALAR 

0 yorum to “Terör ve Diyarbakırın Aslanoğlu köyü”

 

1 Fikir Ver ! Görüş, Yorum, Anlayış farkı... Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates